van pizza-bakker naar pizzaiolo!

door Elaine | 2023-05-06

Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Om nog maar niet over alle smaken te beginnen. Wij geven je een kijkje in de keuken van de meest populaire snack ter wereld; de pizza! 1001 soorten, maten en smaken Er zijn tal van stijlen van pizza die over de hele wereld worden gegeten. Een aantal van de meest populaire stijlen zijn verdelen we even over twee werelden: de Amerikaanse en Italiaanse. Beide claimen dat zij de pizza hebben uitgevonden. Maar waar komt de pizza nou eigenlijk echt vandaan?

De kunst van pizza maken.

Hallo mede-pizza-lovers, laten we eens stilstaan bij de helden van de pizzawereld: de pizzaiolo’s! In Restaurant MazzelTov in Roosendaal hebben ze vanaf nu twee ware meester-pizza-makers onder dak: onze eigen pizzaiolo’s. dat wordt je niet zomaar, wisten zij ons te vertellen. En laten we eerlijk zijn, zonder hen zou onze keuken niet compleet zijn. Want alhoewel wij bekend staan om onze streetfood-gerechten uit Tel Aviv, kun je bij ons ook terecht voor de echte, traditionele pizza’s zoals je ze alleen in Italië vindt. En wie maakt die pizza’s? Juist, onze pizzaiolo!

wat is een pizzaiolo?

Onze pizzaiolo is een echte keuken-magiër. Hij heeft het geheim van de perfecte pizzadeeg ontrafeld en weet precies hoe hij de juiste hoeveelheid toppings moet gebruiken om elke pizza tot een meesterwerk te maken. Hij is gepassioneerd over zijn werk en gebruikt alleen de allerbeste ingrediënten, van verschillende soorten kaas tot speciaal geïmporteerde tomaten. Precies, dat betekent die DOP op onze kaart. Dat is het keurmerk dat onze San Marzano-tomaten hebben gekregen. En dat krijgen producten niet zomaar! De tomaten moeten een bepaald aantal zonuren hebben gehad en uit een bepaalde regio komen anders mag de tomaat niet zo heten. Dit is ook de enige tomaat die wij gebruiken.

Een pizzaiolo wordt je niet zomaar. Daar volg je een speciale opleiding voor. Zowel theoretisch, als in de praktijk leg je een pittig examen af.

Wanneer mag je jezelf een pizzaiolo noemen?

Als je de opleiding hebt gevolgd bij een gecertificeerde pizzaiolo opleiding en je examen hebt behaald.

Is er dan een opper-Italiaan die bepaalt of die opleiding voldoet? Nee, er is een bepaalde pizzaschool, begonnen in italië en zij geven licenties uit aan andere opleiders over heel de wereld. De mensen die de cursus geven zijn op de ‘originele’ school in italië getraind en mogen als zij een bepaald niveau behaald hebben, mogen zij dit leren aan anderen.

Chefkok Rien; “Er is in Nederland een enorme achterstand over de kennis van verschillende soorten meel en bloem. Het is nergens te krijgen. De opleiders leerden ons dat de pizza-kwaliteit in Nederland te vergelijken is met de wijnkwaliteit van 60 jaar geleden in Nederland. Het was toen of wit of rood en dat was het. Er zit zo’n wereld achter maar niemand weet het eigenlijk; dat is de pizza in Nederland”.

pizza margherita

Er zijn heel veel verschillende stijlen in pizza. Wij kiezen bij MazzelTov voor de klassiek Italiaanse pizza. Wil je weten waarom? Je leest er alles over in het interview met onze chefkok en pizzaiolo Rien Mertens. 

© 2023 MazzelTov Alle rechten voorbehouden

Website door Commediant.nl