What about pizza?

door Elaine | 2023-05-06

Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Om nog maar niet over alle smaken te beginnen. Wij geven je een kijkje in de keuken van de meest populaire snack ter wereld; de pizza! 1001 soorten, maten en smaken Er zijn tal van stijlen van pizza die over de hele wereld worden gegeten. Een aantal van de meest populaire stijlen zijn verdelen we even over twee werelden: de Amerikaanse en Italiaanse. Beide claimen dat zij de pizza hebben uitgevonden. Maar waar komt de pizza nou eigenlijk echt vandaan?

Komt pizza uit Italië of Amerika?

Pizza komt oorspronkelijk uit Italië. Het is een oud gerecht dat al sinds de oudheid wordt gegeten in de regio rond Napels, Italië. De moderne versie van pizza die we vandaag de dag kennen, met een dikke, chewy korst en verschillende toppings, ontstond in de 19e eeuw in Napels. Vanuit daar verspreidde pizza zich over de hele wereld en werd het een populair gerecht in tal van landen. Hoewel pizza in Italië werd uitgevonden, zijn er nu vele stijlen van pizza die over de hele wereld worden gegeten, elk met hun eigen unieke kenmerken en tradities.

Verschillende stijlen pizza

Uit Italië

  • Klassieke Italiaanse stijl pizza: deze klassieke Italiaanse pizza wordt gekenmerkt door een dunne, krokante korst en wordt meestal gebakken in een houtgestookte oven. Deze stijl van pizza heeft een lange historie in Italië en is een van de meest populaire stijlen over de hele wereld.
  • Romaanse stijl pizza: deze pizza, ook wel “pizza al taglio” genoemd, is een stijl van pizza die oorspronkelijk uit Rome, Italië komt. Deze stijl heeft een dunne, krokante korst en wordt meestal in rechthoekige plakken gesneden. Romaanse pizza’s worden vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende toppings en worden meestal aan de lopende band gebakken.
  • Neapolitaanse stijl pizza: deze pizza, ook wel bekend als “pizza Napoletana”, is een stijl van pizza die oorspronkelijk uit Napels, Italië komt. Deze stijl heeft een dikke, chewy rand en een zachte, plakkerige korst en wordt meestal gebakken in een houtgestookte oven. Neapolitaanse pizza’s worden gemaakt met verse, natuurlijke ingredienten en zijn meestal beperkt tot een paar toppings om de smaak van de korst en saus te benadrukken.

 

Uit Amerika

Pizza-Bufala.webp

  • New York-stijl pizza: deze stijl heeft een dunne, krokante korst en wordt gekenmerkt door grove, marinara saus en grote plakken kaas. Het is een van de populairste stijlen in de Verenigde Staten en wordt vaak opgevouwen om te eten, vooral als het op straat wordt gekocht.
  • Chicago-stijl pizza: deze stijl heeft een dikke, chewy korst en wordt gebakken in een pan met hoge randen. Het wordt meestal geserveerd in kleine stukjes en wordt gekenmerkt door een dikke laag saus en kaas.
  • Californische stijl pizza: deze stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van verse, seizoensgebonden ingrediënten en wordt vaak gemaakt met een dunne, krokante korst. Het kan worden bereid met een brede variatie aan toppings, van fruit tot gegrilde groenten en gegrilde kip.
  • Detroit-stijl pizza: deze stijl heeft een dikke, chewy korst met een rand van geroosterd broodkruim. Het wordt meestal geserveerd in rechthoekige plakken en wordt gekenmerkt door een laag saus en kaas, en een dikke laag geraspte kaas op de rand.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele stijlen van pizza die er bestaan. Er zijn nog veel meer stijlen die afhankelijk zijn van de regio en culturele tradities van verschillende landen en steden. Er zijn dus verschillen tussen deze stijlen van pizza, voornamelijk wat betreft de dikte en textuur van de korst, de manier waarop het wordt gebakken en de aanwezigheid en aard van de toppings.

Wij kiezen bij MazzelTov voor de klassiek Italiaanse pizza. Wil je weten waarom? Je leest er alles over in het interview met onze chefkok en pizzaiolo Rien Mertens. 

 

© 2023 MazzelTov Alle rechten voorbehouden

Website door Commediant.nl